M.Ö. 3600’lü yıllarda Mısır’da başladığı iddia edilen çiçekle arının macerası yüzyıllardır hiç değişmeden çiçekten çiçeğe yapılan ziyaretlerde devam etmektedir.

Belki o zaman ilkel şartlarda hazırlanan bal, bugünün teknolojisi ile birlikte daha steril ortamlarda özel arı çiftliklerinde yetiştirilen balın tüketicinin beğenisine sunulmak üzere hazırlandığı tesisler de artık son derece modern teknolojisiyle donatılmıştır.

Arı bir şairin kelimeleri kullanmaktaki ustalığını, yüzlerce çiçeğin polenini bala çevirirken aynı titizlikle kullanmaktadır. Konum itibariyle yüksek yaylalara sahip olan Sivas’ ta arı kekik, geven gibi yüzlerce kır çiçeğini ziyaret edip derlediği polenlerle peteklerini hazırlar. Çiçeğin arıya, arının çiçeğe özlemi baharın ilk aylarında böylece sona ermektedir Sivas yaylalarında.

1982 yılında Kaptan inşaat olarak kurulan aile şirketi halen inşaattan gıdaya, petrolden mermer ve madenciliğe, otomotivden turizme çeşitli şirketleri bünyesinde barındıran Kaptanlar grup olarak iş faaliyetlerini devam ettirmektedir.

1990 yılında kurulmuş olan ve Sivas ili Zara ilçesi ile özdeşleşmiş olan Zara Balı markasını 2012 yılında bünyesine katan Kaptanlar grup Sivas’tan ulusal bir marka çıkarmak amacıyla çıktığı bu yolda emin adımlarla yoluna devam etmektedir. Sivas yöresinde üretilen balı tüm doğallığı ile tüketicinin beğenisine sunmak için sürekli yenilikçi düşünce ve çağdaş teknoloji ile çalışmalarını sürdürmektedir.